Vroegsignalering van dementie a.h.v. de Niet Pluis Index

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
Zorg Kortrijk
Website
Inhoudsopgave
  1. vroege identificatie van het begin van dementiesymptomen
Trefwoorden
  1. vroege symptomen
  2. vroege identificatie
  3. Gezondheidsvaardigheden
In de Nederlandse taal betekent een 'Niet pluis gevoel' dat je het gevoel hebt dat er iets veranderd is, maar je weet eigenlijk niet wat en of het blijvend is. Je voelt instinctief dat er iets mis is.

Als volwassenenopvoeder stellen we u graag de 'Niet pluis index' voor. Door dit aan je leerlingen te leren kennen, zorg je ervoor dat ze vroege symptomen van dementie leren kennen en leren ze de 'Niet pluis index' invullen en gebruiken. Dementie heeft meestal een sluimerend begin. Het is voor de persoon of de omgeving onduidelijk of er iets mis is of niet. Dit wordt de 'niet pluis' fase genoemd. Mensen maken zich zorgen over veranderingen in zichzelf of anderen.

Dit zijn meestal subtiele veranderingen die van persoon tot persoon verschillen en het type dementie: het gaat meestal om terugkerende geheugenklachten, gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen. Alles wat moeite kost en een mentale inspanning vergt, verloopt moeilijker. We denken aan het volgen van een gesprek, het plannen van een bezoek, het bijhouden van gegevens, het oplossen van problemen of het nemen van beslissingen, ... . Deze symptomen zijn vooral van toepassing op de soorten dementie die beginnen met geheugenstoornissen. Frontotemporele dementie is een uitzondering. Hierbij springen vooral gedrags- en persoonlijkheidsveranderingen in het oog.

Bekijk volgende informatie over de vroege tekenen van dementie: Waarschuwingssignalen van Alzheimer en dementie of bekijk de volgende video's: Ziekte van Alzheimer - Vroege tekenen of De symptomen en signalen van dementie




Graag stellen wij u de 'niet pluis index' voor. Dit is een tool die kan helpen om de eerste symptomen van dementie in kaart te brengen. Aan de hand van een aantal stellingen wordt gekeken of het gedrag van de persoon is veranderd ten opzichte van het verleden. Als er duidelijke veranderingen zijn ten opzichte van het verleden, is de score positief voor dit item. Als 2 of meer items positief worden gescoord, is een afspraak met de huisarts aan te raden. Het stelt geen diagnose, maar geeft een signaal voor een bepaald probleem.

U kunt de 'niet pluis index' invullen met de persoon zelf, met familie, mantelzorgers of professionele zorgverleners. Meerdere resultaten van verschillende personen geven een genuanceerder beeld. In ieder geval is het belangrijk dat de persoon toestemming geeft om de test af te nemen en dat hij/zij kan kiezen om het resultaat te kennen.

Voorbeeld van de ‘niet pluis index’ : formulier niet pluis gevoel.



Ken je vergelijkbare tools? Wat is jouw ervaring hiermee? Welke moeilijkheden kom je eventueel tegen?
 

Attachments

  • 1661850797563.png
    1661850797563.png
    125.4 KB · Views: 2
Last edited:

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Met deze tool kunt u erachter komen of uw “niet pluis gevoel” klopt. Na 10 korte filmpjes krijgt u een duidelijk beeld over de meest voorkomende signalen van dementie. U kunt deze test anoniem invullen.
Interessante tool die symptomen/ signalen op een bevattende manier voorstellen. In het Nederlands, Turks en Arabisch.https://signaleren.alzheimer-nederland.nl/
 
Top