Zaznavno-motorične funkcije

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Igre
Ključne besede
  1. zaznavno-motorične funkcije
Ste vedeli?
V predkliničnih fazah demence so lahko prizadete zaznavno-motorične funkcije!


Motorične motnje običajno veljajo za specifične simptome nekaterih oblik bolezni, kot je Parkinsonova bolezen. Najnovejše znanstvene študije kažejo, da so nekatere gibalne težave prisotne tudi v predkliničnih fazah nekaterih oblik demence (katerih najbolj prototipični simptomi so kognitivni, kot pri Alzheimerjevi bolezni).

Med najbolj prizadetimi kognitivnimi funkcijami so orientacija, spomin in praksa, pri motoričnih funkcijah pa sta najbolj prizadeta mišični tonus in dinamična koordinacija.

Kaj so zaznavno-motorične?

Zaznavno-motorične funkcije vključujejo vrsto sposobnosti, potrebnih pri vsakodnevnih aktivnostih: sposobnosti, ki vključujejo interakcijo prostovoljnih gibov in zaznavanja, koordinacijo oko-roka, ki je pomembna na primer pri risanju ali igranju iger z žogo, pa tudi sposobnost prepoznavanja pomen nekaterih gibov ali njihovega izvajanja (npr. reči 'Zdravo' z rokami) in zavedanje zaznavanja (npr. prepoznavanje obraza).

Vsaka aktivnost zahteva določeno zaporedje gest za doseganje cilja glede na zunanji prostor. Osebe, ki živijo z demenco, lahko to sposobnost izgubijo. Morda pozabijo zaporedja, potrebna za opravljanje vsakodnevnih opravil, kot so oblačenje, umivanje in kuhanje kave. Prav tako se lahko ne morejo spomniti, kako uporabiti predmet. Včasih lahko naloga ostane nedokončana ali pa je morda potrebna začetna pomoč za pravilno izvedbo dejanj.

Sedeči življenjski slog pospešuje telesni upad, zato sta aktiven življenjski slog in telesna dejavnost pomembni. Imajo pozitivne učinke ne samo na fizično zdravje, temveč tudi na kognicijo. Na primer, postopno upadanje motoričnih funkcij rok je povezano z zmanjšanjem sposobnosti opravljanja funkcionalnih dnevnih opravil, kot so premikanje predmetov, oblačenje, prehranjevanje in pisanje. Vse to pa lahko znatno vpliva na kakovost življenja.

Tukaj lahko najdete nekaj nasvetov o aplikacijah in igrah, prek katerih lahko trenirate zaznavne in motorične funkcije!

Aplikacije

1.jpg

V tej aplikaciji je na voljo več vrst iger, ki trenirajo zaznavno-motorične funkcije: ponovite simetrične vzorce, poiščite objektivno število v številskem območju, identificirajte 3D figure, zaustavite premikajoče se elemente, uganke, ocena obsega in dolžine štetja. Na voljo so različne težavnostne stopnje. (iOS in Android)
2.jpg
Ta aplikacija deluje na koordinacijo in želi spodbuditi sposobnost gibanja rok in oči. Igre, ki jih najdete, so o: bimanualnem usklajevanju elementov, izbiri pravilnih elementov, reševanju labirintov z uporabo žiroskopa, odločanju med desno ali levo stranjo, izogibanju trčenju s kosi, sestavljanju nizov številk z izogibanjem predmetom. Na voljo so različne težavnostne stopnje. (iOS in Android)


Namizne igre

12.png

Labirint: je lahka igra, v kateri trenirate vizualno-motorične sposobnosti s premikanjem labirinta, da se žogica premika po poti. Za dosego cilja morate uskladiti vid in gibe rok.
4.png
Cortex: v tej igri je poseben izziv prepoznati predmet karte tako, da se ga dotaknete. Taktilno prepoznavanje je potrebno in spodbujano.
6.pngPluzzle: pri izdelavi sestavljanke delate na vizualno-prostorskih sposobnostih in finih gibih rok.

Druge igre

1658493535512.png


Vsaka igra, ki zahteva uporabo žoge, spodbuja zaznavno-motorične sposobnosti, kot je koordinacija oči-roke.

Priporočilo
Nihče ne ve bolje kot vi, kateri čas in stopnja igre sta popolna za vas, zato se ne pozabite ustaviti, preden začutite utrujenost ali občutite dolgočasje! Igranje je čas užitka, namenjen mentalnemu treningu ob dobrem počutju.

Viri
Edition, F. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Am Psychiatric Assoc, 21, 591-643.
Moro V, Facci E, Amato S, Stefanescu G, Gobbetto V, Fontana G, di Francesco V, Gambina G. I disturbi motori nella demenza: uno strumento per la diagnosi e l'intervento precoci. Boll Epidemiol Naz 2020; 1(2):22-31.

Ste vedeli?
V predkliničnih fazah demence so lahko prizadete zaznavno-motorične funkcije!

Zaznavno-motorične funkcije štejemo za vrsto sposobnosti, potrebnih pri vsakodnevnih aktivnostih. Vključujejo medsebojno delovanje prostovoljnih gibov in zaznavanja, koordinacijo oko-roka (pomembna na primer pri risanju), sposobnost prepoznavanja pomena nekaterih gibov (na primer pozdraviti z rokami) in zavedanje zaznavanja (na primer prepoznavanje obraza).[1]

Če ste oseba, ki živi z demenco, lahko izgubite te sposobnosti. Morda boste pozabili na zaporedja, potrebna za opravljanje vsakodnevnih opravil, kot so oblačenje, umivanje in priprava kave.

Način za treniranje zaznavno-motoričnih funkcij je znana namizna igra »Labirint«. Namen igre je skozi labirint, po najkrajši možni poti, premikati žogico do cilja oziroma izhoda.

12.png Zajeta slika.JPG


[1] Edition, F. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Am Psychiatric Assoc, 21, 591-643.
 
Last edited:
Top