Aandacht

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Spellen
  2. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Aandacht
Wist je dat?

Aandacht is een kernfunctie, het is de "koningin" van je brein!

Aandacht wordt een kernfunctie genoemd, het ligt ten grondslag aan verschillende dagelijkse activiteiten. Aandacht is "de koningin" van je hersenactiviteit omdat het het cognitieve functioneren van je geest reguleert.

De belangrijkste functie van aandacht is het filteren van duizenden stimuli die tegelijkertijd naar onze zintuigen komen (zicht, gehoor, aanraking, enz.). Zonder aandacht voor wat er gebeurt, zul je het niet kunnen onthouden. Dit is de reden waarom aandacht zo belangrijk is in het dagelijks leven.

Je kunt je aandacht trainen met spelletjes en/of door tijd door te brengen met vrienden en kennissen.

En jij, hoe train je je Aandacht? Bespreek het met de leden van je gemeenschap of deel het hieronder.
Aandacht wordt de kernfunctie of "de koningin" van alle cognitieve domeinen genoemd, omdat het het functioneren van andere cognitieve functies reguleert. Als alle prikkels uit de externe omgeving je hersenen zouden bereiken, zou je er gek van worden! Dit is de reden waarom aandacht zo belangrijk is in het dagelijks leven.

Wat is aandacht? Waarom is het zo belangrijk?

Aandacht is de cognitieve functie die ons in staat stelt om informatie uit de buitenwereld te verwerken, relevante stimuli te filteren, irrelevante stimuli te negeren en de informatie te organiseren om een passende reactie te implementeren. De belangrijkste functie van aandacht is het filteren van duizenden stimuli die tegelijkertijd naar onze zintuigen komen (zicht, gehoor, geur, aanraking, smaak). Verschillende factoren zoals leeftijd of neurocognitieve stoornissen (zoals dementie) kunnen van invloed zijn op onze capaciteiten. Met de leeftijd neemt onze aandachtsspanne af. Dementie kan ons vermogen om prikkels te filteren en te selecteren geleidelijk verminderen. Dit kan leiden tot een gevoel van desoriëntatie en verwarring, vooral in nieuwe omgevingen en contexten. Het falen in het richten van de aandacht op stimuli kan bijgevolg leiden tot problemen bij het onthouden van nieuwe informatie. Als een persoon een aandachtstekort heeft, zal hij of zij problemen ondervinden, bijvoorbeeld om dingen te onthouden of een actie te plannen. Dit is de reden waarom aandacht een "kernfunctie" wordt genoemd.

Er zijn drie hoofdvormen van aandacht: aanhoudende aandacht, selectieve of verdeelde aandacht en verwerkingssnelheid.
Omdat onze aandacht verantwoordelijk is voor veel cognitieve functies, is het essentieel om het zoveel mogelijk getraind te houden. Voordelen van dit goed getraind te houden, kunnen worden benut in veel van het dagelijks leven!

Laten we beginnen met wat advies over apps en gezelschapspelletjes die je kunnen helpen om je aandacht getraind te houden!
Apps

1661871927540.png
In deze app zijn er verschillende soorten spelletjes die werken aan aandacht: puzzels, het vinden van verschillen tussen twee afbeeldingen, het vinden van de verborgen voorwerpen, het zoeken naar woorden in een matrix, het vinden van de indringer, het selecteren van de kleur van de woorden en het kiezen van de juiste kant. Er zijn progressieve niveaus van moeilijkheden aanwezig. (iOS en Android)


1661871973516.png
Deze app werkt op selectieve aandacht, verwerkingssnelheid en visueel geheugen. Het doel is om het getal binnen een matrix zo snel mogelijk te vinden. U kunt de grootte van de matrix en een gekleurde of rug en witte achtergrond kiezen om deze complexer te maken. (iOS en Android)1661872018986.pngIn dit spel moet je letten op de stip met een andere kleur en deze volgen, zelfs als deze net zo kleurrijk wordt als de anderen. Er zijn verschillende moeilijkheidsgraden.

(Android)


gezelschapsspellen

1661872165166.png
Cortex: het is een spel dat concentratie en logisch denken traint. Er zitten verschillende spellen/kaarten in en sommige werken aan aandacht, vooral selectieve aandacht en verwerkingssnelheid (voor het vinden van een element in een afbeelding welk element minder verschijnt of het vinden van het ontbrekende nummer). Blijf gefocust op het spel om sneller te reageren dan andere spelers.

1661872226585.pngJungle Speed: dit is een snelheidsspel. Het doel is om sneller dan de andere spelers de totem in het midden van de tafel te bereiken wanneer er bijpassende kaarten zijn. Met dit spel werk je ook aan je selectieve aandacht, om aandacht te besteden aan details die de kaarten van elkaar onderscheiden..

1661872326642.png
Dooble: het traint je verwerkingssnelheid en je visuele vermogen om sneller afbeeldingen met dezelfde objecten te vinden dan de andere spelers. Je moet de hele duur van het spel gefocust blijven op de taak, dus je traint ook je aanhoudende aandacht.
Aanbeveling

Niemand weet beter dan jij wanneer en welk niveau van het spel perfect voor je is, dus vergeet niet om te stoppen voordat je vermoeidheid of verveling ervaart of voelt! Spelen is een tijd van plezier, gewijd aan aandacht terwijl je je goed en comfortabel voelt
 

Attachments

  • 1661872265005.png
    1661872265005.png
    34.8 KB · Views: 0
Last edited:
Top