Αισθητηριακές θήκες για τη φροντίδα της άνοιας

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Ιστοσελίδα
Περιεχόμενο
  1. ο ρόλος των άτυπων φροντιστών
Λέξεις κλειδιά
  1. επαγγελματική εξουθένωση και φροντιστές
  2. Άτυπους φροντιστές
  3. Φροντίδα για την άνοια
  4. Δημιουργικές δραστηριότητες
Παρουσίαση σημαντικών δραστηριοτήτων στη φροντίδα ατόμων με άνοια

Όταν ένας φροντιστής αναλαμβάνει το ρόλο της φροντίδας ενός ατόμου με άνοια, χτίζει μια ρουτίνα, που με τον καιρό μπορεί να γίνει πρόκληση και για το άτομο που παρέχει και για το άτομο που λαμβάνει φροντίδα. Οι σχέσεις φροντίδας εξαρτώνται από την ευημερία και των δύο ατόμων που εμπλέκονται και αλλάζουν όσο η άνοια εξελίσσεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι άτυποι φροντιστές να μαθαίνουν για διάφορες δημιουργικές και ουσιαστικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν για να διατηρηθεί η συνολική ευημερία και των δύο ατόμων που εμπλέκονται.

Κάθε φορά που επιλέγετε μια δραστηριότητα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τη ρουτίνα του ατόμου με άνοια, τις προτιμήσεις, τα χόμπι και τις ικανότητες, γιατί με βάση αυτές τις γνώσεις μπορείτε να επιλέξετε ή να οργανώσετε μια δραστηριότητα που πιθανότατα θα του αρέσει. Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου ότι ενώ η άνοια εξελίσσεται, οι φροντιστές δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη συνομιλία με άτομα με άνοια και την απόσυρσή τους από τις δραστηριότητες. Γι' αυτό θα πρέπει να έχουν γνώση σχετικά με σημαντικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν.

Ο ρόλος σας ως και εκπαιδευτής ενηλίκων είναι να υπογραμμίσετε τη σημασία και τον ρόλο των άτυπων φροντιστών, αλλά και να παρέχετε ή να υποδείξετε σε παραδείγματα πώς οι φροντιστές μπορούν να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν διαφορετικά εργαλεία και δραστηριότητες στην καθημερινή τους φροντίδα για άτομα με άνοια. Ο καλύτερος τρόπος είναι να επιδείξετε μια ουσιαστική και δημιουργική δραστηριότητα. Ακολουθεί ένα παράδειγμα: μια αισθητήρια θήκη για άτομα με άνοια. Δείξτε στους μαθητές σας πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε μια και πώς μπορούν οι φροντιστές να τη χρησιμοποιήσουν για να τονώσουν και να χαλαρώσουν ένα άτομο με άνοια.

Μια αισθητήρια θήκη είναι βασικά μια εύκολη τσάντα που μπορείτε να την αγγίξετε και να την αισθανθείτε και χρησιμοποιείται για να εξερευνήσετε τις αισθήσεις. Μπορείτε να την κατασκευάσετε μαζί, χρησιμοποιώντας ενδιαφέρουσες υφές και υλικά, σημαντικά για το άτομο, για να γεμίσει την τσάντα. Πρέπει να είναι διεγερτικό όταν το κοιτάς ή όταν το αγγίζεις. Οι αισθητηριακές θήκες είναι μια ελκυστική αισθητηριακή δραστηριότητα για άτομα που ζουν με άνοια και μπορούν να μειώσουν το άγχος και να δημιουργήσουν χαλαρωτικά, ήρεμα συναισθήματα.

Περισσότερες ιδέες και δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στο MYH4D “Be connected” MOOC: Ενότητα 3.

Μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες:
  • Είχατε ποτέ την ευκαιρία να ετοιμάσετέ και να παρουσιάσετε μια δραστηριότητα σε σχέση με την φροντίδα κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών σας δραστηριοτήτων;
  • Γνωρίζετε κάποια σχετική δραστηριότητα που θα θέλατε να μοιραστείτε;
 
Top