Jezik

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Prosti čas
Ključne besede
  1. govor
Ali veste?
Boljša komunikacija lahko olajša zadovoljevanje potreb osebe z demenco![1]

Jezik je proces, ki človeku omogoča izražanje misli in idej ter razumevanje sporočila z izgovorjenimi zvoki, govorom, pisanjem ali kretnjami. Ima izrazno funkcijo, namenjeno prenosu informacij ali vsebine.

Ko govorimo, sporočamo svoje razpoloženje in svoja čustva. Na primer, če smo mirni in tihi, bomo uporabili miren ton glasu; če smo jezni, bomo povzdignili glas. Pozornost na rabo jezika našega sogovornika nam omogoča, da zaznamo njegove občutke in učinek, ki ga imajo naše besede nanj.


Kako se spremeni raba jezika pri osebi z demenco?

Osebe, ki živijo z demenco, izgubijo sposobnost oblikovanja niza zvokov in besed (izgovorjenih ali napisanih) v sporočilo s pomenom in imajo težave z razumevanjem sporočil. Ta sprememba se imenuje afazija in vključuje težave pri iskanju besed in sestavljanju fraz. Oseba, ki živi z demenco, lahko postane nezmožna najti besede ali izgubi zavedanje o pomenu besed.

Druga sprememba, ki se lahko pojavi, je nagnjenost k izgubi niti govora. Verbalna komunikacija lahko postane težavna in utrujajoča. Osebe, ki živijo z demenco, potrebujejo več časa, da najdejo besede, morda ne razumejo nekaterih delov govora in lahko uporabljajo manjše število besed. Posledica tega so lahko težave pri komuniciranju in ohranjanju vključenosti v družbeno življenje.


Negativne posledice bodo močno vplivale na počutje in kakovost življenja.

Bodite pozorni na …

Če se pogovarjate z ljudmi, ki imajo morda jezikovne težave, je pomembno, da ste pozorni na neverbalne znake, kot sta ton glasu in hitrost govora. Ne pozabite, da neverbalne znake še naprej razumejo in izražajo tudi osebe, ki živijo z demenco!

Manj uporabljene besede se prve pozabijo, zato uporabljajte preproste in običajne izraze. Ne pozabite, da če oseba govori več kot en jezik, si bo bolje zapomnila prvega, ki se ga je naučila kot otrok.

Aplikacije

1.jpg
V tej aplikaciji je več vrst iger, ki spodbujajo uporabo jezika: npr. izbira pravilne slovnične možnosti, iskanje sinonimov in antonimov, prepoznavanje besed, sestavljanje črk v besede ali izreke, povezovanje definicij s pravilno besedo. Igre ponujajo več težavnostnih stopenj (iOS in Android)
2.pngScrabble: to je klasična besedna igra, kjer morate sestaviti besedo s črkami, ki jih imate na začetku igre in jih prekrižati s črkami, ki so že v igri na tabli. Igra spodbuja uporabo besed, ki jih poznate in iskanje, oblikovanje besed, začenši s posameznimi črkami, ki jih sestavljajo.
62.png
Taboo: Cilj igre je, da ljudje uganejo besedo na kartah. V izvirni različici igre nekaterih besed na kartici ni mogoče uporabiti, vendar je igro mogoče poenostaviti tako, da te besede uporabite kot namige za ugibanje. Spodbujajo se spretnosti izražanja in opisovanja, oblikovanje stavkov in izbira sinonimov. Kot igralec, ki ugiba besedo, trenirate iskanje besed, začenši s poslušanjem opisa.


Priporočilo
Nihče ne ve bolje kot vi, kateri čas in raven igre sta optimalna za vas in osebo, ki živi z demenco. Zato se ustavite, preden začutite ali zaznate pri osebi utrujenost ali dolgočasje! Igra je trenutek za uživanje in vadbo rabe jezika v sproščenem vzdušju.

1650010659162.png

In vi, kako trenirate svoje jezikovne sposobnosti?
Razpravljajte s člani skupnosti.

[1] https://www.alzheimers.org.uk/about...gnosis/how-dementia-progresses/function-brain

Ste vedeli?
Boljša komunikacija lahko olajša zadovoljevanje potreb osebe z demenco! [1]


Jezik je proces, ki človeku omogoča izražanje misli, idej, čustev in razumevanje sporočila z izgovorjenimi zvoki, govorom, pisanjem ali kretnjami.

Če ste oseba, ki živi z demenco, veste, da včasih postane težko najti besede, včasih lahko izgubite pomen besed ali nit govora.

To vas lahko razžalosti. Lahko ima negativne posledice na vaše družbeno življenje, vpliva na vaše počutje in kakovost življenja. Napor in tesnoba, ki sta posledica težav pri iskanju besed, vas lahko privedeta do tega, da molčite in se izogibate govorjenju. V takih primerih ne vztrajajte: za trenutek se zamotite, poglejte skozi okno, sprostite napetost trenutka. Presenečeni boste, kako se lahko vaši možgani bolje odzivajo v drugih pogojih.

Način za urjenje jezikovnih veščin je znana družabna igra Scrabble. Igra je namenjena oblikovanju besed na igralni plošči na način križanke.

12.png Zajeta slika.JPG
[1] https://www.alzheimers.org.uk/about...gnosis/how-dementia-progresses/function-brain
 
Last edited:
Top