Mapiranje vedenja in dnevno načrtovanje

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija)
Vsebine
  1. Igre
Ključne besede
  1. socialne in čustvene spretnosti
  2. dnevne aktivnosti
Ste vedeli?
Starejši imajo radi rutino!


Včasih želimo organizirati nove aktivnosti ali spremeniti dnevne navade, ker mislimo, da bo osebam z demenco dolgčas. A to ne drži, saj osebam z demenco rutina povečuje in krepi neodvisnost ter občutek za čas.

Ker je rutina shranjena v dolgoročnem spominu in demenca običajno najprej prizadene kratkoročni spomin, ta pogosto ostane dostopna tudi v srednjih fazah bolezni.

Dnevna rutina osebam z demenco pomaga obvladati kratkotrajno izgubo spomina, saj so na ta način vključeni v njim znane aktivnosti[1]. Lahko zmanjša občutek tesnobe in frustracije, ki izhaja iz neznanega in spreminjajočega se okolja. Rutina omogoča, da stvari preprosto počnejo, ne da bi nenehno razmišljali, kako jih narediti!

Strukturirana rutina pomaga osebam z demenco, da preživijo dan z večjim občutkom varnosti, umirjenosti in občutkom nadzora nad okoljem. To je lahko koristno tako za oskrbovalce kot za osebe z demenco. Oskrbovalci bodo manj zaskrbljeni glede dejavnosti, ki jih je treba načrtovati. Po drugi strani pa bodo osebe, ki živijo z demenco, boljše razpoložene, manj anksiozne in vznemirjene zaradi strukturiranih in ponavljajočih se dejavnosti.

Ukvarjanje z aktivnostmi pomaga ohranjati kognitivne funkcije, telesno in duševno aktivnost. Poleg tega lahko dnevne aktivnosti in rutine osebam, ki živijo z demenco, dajo nekaj, na kar se lahko osredotočijo, kar poveča njihov občutek produktivnosti in uporabnosti.

Za načrtovanje prijetnih aktivnosti je lahko zelo koristno opazovanje vedenja oseb z demenco. Kateri del dneva je bolj stresen? V katerem delu dneva so bolj vznemirjeni? In kateri so bolj prijetni glede na neverbalno izražanje in vedenje? Zabeležite si jih po spodnjem vzorcu.

1.jpg

To vam lahko pomaga organizirati dan in načrtovati aktivnosti s poudarkom na prijetnih trenutkih. Pogosto se izzivalna vedenja (zmedenost, agresija, nepotrpežljivost itd.) pojavijo z razlogom, včasih pa je razlog v tem, da osebe z demenco ne morejo vprašati kar hočejo, ali se ne morejo izraziti, kaj potrebujejo.

Nekaj koristnih nasvetov[2]:
  • Upoštevajte kaj jim je všeč, njihove interese in sposobnosti.
  • Spontane dejavnosti pri vsakodnevnih gospodinjskih opravilih so pomembne za ohranjanje samostojnosti in občutka: zato naj vam pomagajo pomiti posodo, pripraviti mizo pred jedjo, zložiti perilo itd.
  • Izberite čas dneva, ki jim najbolj ustreza in upoštevajte čas počitka in odmore.
  • Ostanite prilagodljivi in ustvarjalni (sposobnosti se bodo spreminjale z napredovanjem bolezni, zato se lahko uspeh dejavnosti razlikuje iz dneva v dan).
  • Ne pozabite, da je včasih manj več!

1650010092129.png

Kako izberete dnevno aktivnost?
Razpravljajte s člani skupnosti.[1] https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/
[2] https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/daily-care-plan


Ste vedeli?
Starejši imajo radi rutino!


10.jpg

Če ste oseba z demenco, vam lahko rutina nudi tolažbo in podporo ter vam pomaga ohraniti neodvisnost in občutek za čas.

Rutina pogosto ostane dostopna tudi v srednjih fazah bolezni.

Dnevna rutina vas vključuje v vam znane[1] aktivnosti. To vam lahko zmanjša občutek tesnobe in frustracije ter zagotovi občutek varnosti, umirjenosti in nadzora nad okoljem.

Ukvarjanje z aktivnostmi pomaga ohranjati kognitivne funkcije, telesno in duševno aktivnost. Poleg tega vam lahko dnevne aktivnosti in rutina dajo fokus, kar poveča vaš občutek produktivnosti in uporabnosti.


1650010092129.png
Kako pa vi izberete dnevno aktivnost?
Razpravljajte s člani skupnosti.[1] https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/
 
Last edited:
Top