Oriëntatie in tijd

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Inhoudsopgave
  1. Technologisch apparaat
Trefwoorden
  1. Oriëntatie
  2. Veiligheid thuis
Weet je dat?

Thuis kunnen kleine aanpassingen met nieuwe technologieën helpen voor oriëntatie in ruimte en tijd!Als je een persoon bent die met dementie leeft, kunnen kleine aanpassingen thuis met behulp van de nieuwe technologieën je helpen om je beter te oriënteren in ruimte en tijd. Ook zijn ze handig om bijvoorbeeld de exacte datum en tijd te onthouden.

Een voorbeeldapparaat is de elektronische kalender.

Apps

1663247034541.png

Wat is het idee van deze gadget?
Dit is een gemakkelijk te lezen kalender klok (Memory Loss Digitale Kalender klok). Het vertelt tijd, dag, datum, maand en jaar. Het grote lettertype maakt het lezen gemakkelijker . Erg handig om diverse geplande evenementen (zoals bijvoorbeeld "diner bij Suze elke laatste maandag van de maand") en afspraken bij te houden.

Aanbeveling
Het is gemakkelijk te gebruiken. Het helpt bij het bijhouden van het dagelijkse schema en u kunt afspraken en herinneringen programmeren.

Kent u nieuwe technologieën die kunnen worden gebruikt om mensen met dementie te helpen zich beter te oriënteren in tijd en ruimte?Een ander voorbeeld is een elektronische tablet voor ouderen die nuttig kan zijn voor mensen met cognitieve problemen.

Apps

1663247108396.png


Wat is de essentie van deze nieuwe technologie?

De tablet kan dag, datum, tijd en het lokale weer weergeven. Het beschikt over een herinneringsfunctie (wanneer bijvoorbeeld de medicijnen moeten worden ingenomen en agendapunten). Het kan ook berichten en foto's ontvangen via internet, maakt videogesprekken en andere services en apps mogelijk (configureerbaar).

Aanbeveling
De tablet heeft veel functies en met de hulp van een zorgverlener kan deze worden geconfigureerd om de persoon met dementie in veel functies en taken te helpen. Dit kan een praktische oplossing voor het hele gezin zijn.

En jij, welke technologische apparaten gebruik je om je beter te oriënteren in ruimte en tijd?

Bespreek het met de leden van de community

MEER WETEN
Weet je?

Kleine aanpassingen thuis met nieuwe technologieën kunnen helpen voor oriëntatie in ruimte en tijd!

Veranderingen in oriëntatie zijn een symptoom van neurocognitieve stoornissen. Als we ze kennen, kunnen we er op de juiste manier mee omgaan en strategieën vinden die kunnen helpen.

Stel je voor dat je midden in de nacht wakker wordt en de coördinatie tussen ruimte en tijd kwijt bent: je weet niet hoe laat het is of waarom het buiten donker is. Dit kan u in de war brengen en eventueel angstig maken.

Naast moeilijkheden met oriëntatie in ruimte kan ook de oriëntatie in tijd problemen geven voor mensen met dementie: het kan gebeuren dat u de dag van de week vergeet of dat u een verandering in de waarneming van de tijd ervaart.

Dus wat kunnen we doen?

We kunnen mensen met dementie helpen door kalenders te voorzien waarmee we de tijd kunnen markeren, bijvoorbeeld door elke ochtend de huidige dag te markeren en dagelijkse verplichtingen op te schrijven. Het kan ook nuttig zijn om alternatieve manieren te vinden om het verstrijken van de tijd uit te drukken, zoals het gebruik van een zandloper, of zeggen "wanneer de wasmachine de cyclus heeft voltooid".

U kunt gebruik maken van technologie om leuke en interactieve manieren te vinden om een goede temporele oriëntatie te behouden, bijvoorbeeld met behulp van tablets. Het bewustzijn dat men zich in een bepaald seizoen bevindt of het visualiseren van de weersomstandigheden van de dag helpen mensen met dementie om gedrag te vertonen en keuzes te maken die passen bij de context, zoals de keuze om geschikte kleding te dragen voor het seizoen en de temperatuur.

Kortom, kleine voorzorgsmaatregelen en dagelijkse handelingen kunnen een verschil maken in het dagelijkse leven van een persoon met dementie. Ze geven een gevoel van beheersing en de zekerheid niet overgeleverd te zijn aan onverwachte gebeurtenissen.


1663247272733.png
En jij, welke technologische hulpmiddelen gebruik je om je beter te oriënteren in ruimte en tijd?

Bespreek het met de leden van de community

 
Top