Osebna higiena

Dijana Lukić

Administrator
Staff member
Organizacija
Azienda Sanitaria Locale TO3 (Italija) in Foundation Compassion Alzheimer Bulgaria (Bolgarija)
Vsebine
  1. Tehnološke naprave
Ključne besede
  1. osebna higiena
  2. varnost na domu
Ste vedeli?
Vstajanje ponoči, da bi šli na stranišče, je lahko zelo stresno.

Starejši ljudje ali osebe z demenco morda potrebujejo več pomoči pri negi telesa, umivanju in oblačenju. Sposobnost opravljanja vsakodnevnih higienskih opravil omejujejo težave s spominom, časovna dezorientacija, težave pri načrtovanju in organiziranju zapletenih dejavnosti, izguba praktičnih veščin in sposobnosti odločanja.

Ne glede na napredovanje bolezni je treba biti zelo pozoren na človekovo potrebo po zasebnosti. Biti prisoten med umivanjem, bodisi zaradi preprostega nadzora ali pomoči, je lahko stresno in neprijetno. Če se še vedno lahko sami kopajo ali tuširajo, je koristen previdnostni ukrep, da odstranite ključ na vratih kopalnice.

Pomembno je tudi upoštevati navade osebe: nekateri imajo raje kad za umivanje, drugi tuš. Glede na številne težave, ki jih lahko povzroči nega telesa, je pomembno, da poskušamo ta opravila narediti prijetna. Najprej z ustvarjanjem udobnih in toplih prostorov, nato z izogibanjem infantilnem ravnanju z njimi. Osebe, ki živijo z demenco, pogosto še vedno znajo ceniti dober pogovor ali dobro glasbo ...


Specifične aktivnosti
Za moške z demenco je britje lahko občutljivo. Da ne bi bili preveč vsiljivi, hkrati pa se izognili urezninam in zdravstvenim tveganjem, je morda priporočljiva uporaba električnega brivnika. Spodbujanje k britju ohranja zanimanje za nego in vpliva na boljše razpoloženje.

Enako velja za šamponiranje in striženje. Vendar pa je iz praktičnih razlogov priporočljivo nositi kratke lase. Včasih je koristno imeti frizerja doma.


Varnost
Dobro je pritrditi ročaje za držanje na različnih mestih v kopalnici, da se bodo starejši lažje premikali ter vstopali in izstopali iz kadi. Koristno je imeti v kadi sedež in napravo za prhanje ali pa pod tuš preprosto postavite stol. Dobro je, da iz kopalnice odstranite vse nepotrebne predmete in se izogibate preprogam, ki lahko predstavljajo nevarnost spotikanja.

Oblačenje
Vsakodnevno oblačenje in slačenje je lahko za osebo, ki živi z demenco, izziv: morda ne ve več, kako se obleči in v kakšnem vrstnem redu. Težko izbirajo oblačila glede na letni čas in vremenske razmere ali pa se ne zavedajo potrebe po preoblačenju.

Zato je koristno poenostaviti izbiro oblačil, se izogibati gumbom (dajati prednost zapiranju z zadrgami ali ježki), izogibati se razkazovanju oblačil, ki niso primerna letnemu času ali kontekstu, in na splošno dati prednost praktičnim, udobnim in dovolj velikim oblačilom.

Inkontinenca
Oseba, ki živi z demenco, lahko na neki točki doživi urinsko inkontinenco. Včasih se lahko pojavi še fekalna, vendar je pogostejša v kasnejših fazah bolezni.

V primerih, ko vzrok ni ozdravljiv, je pomembno preprečiti epizode s prepoznavanjem vzrokov in upoštevanjem nekaterih pravil, kot je izogibanje vnosu tekočine pred spanjem, olajšanje uriniranja, dodajanje posebnih pripomočkov v stranišču ter uporaba oblačil, ki jih je enostavno odstraniti. Če postane problem inkontinence resnejši, je potrebno razmisliti o uporabi plenic.

Ste vedeli?
Vstajanje ponoči, da bi šli na stranišče, je lahko zelo stresno.

Če ste oseba, ki živi z demenco, je lahko vstajanje ponoči, da bi šli na stranišče, zelo stresno! Tudi kopanje in skrb za osebno higieno sta lahko izziv.

Domače okolje, zasnovano posebej za vas, ponuja napredne prilagoditve, ki vam pomagajo, da se počutite bolje orientirani in varni.

Tukaj lahko najdete nekaj primerov.

Pripomočki


1 - Luč za straniščno školjko
5.png

Kakšna je ideja tega pripomočka?
Uporaben pripomoček za osebe z demenco, ki še živijo doma je straniščna nočna lučka, ki se aktivira z gibanjem. Ne osvetli le posode, ampak deloma osvetli celotno kopalnico. Tako je stranišče najti in uporabljati ponoči.

2 - Snoezelen cev
1.jpg

Kakšna je ideja tega pripomočka?
*
Snoezelen beseda izhaja iz nizozemskega jezika in je v slovenščino neprevedljiva.
Cev Snoezelen zagotavlja vrsto senzorične stimulacije, ki jo je mogoče prilagoditi potrebam oseb z demenco, da bi povečali njihovo zavedanje. Ta posebna cev in Snoezelen sobe lahko zagotovijo prijetno izkušnjo in spremenijo kopanje in nego osebne higiene v sproščujoč čas. Je tudi izkušnja, ki se osredotoča na preostale senzomotorične sposobnosti osebe z demenco in zagotavlja multisenzorno stimulacijo.


1650619001029.png
In vi, kako skrbite za osebno higieno?
Razpravljajte s člani skupnosti.
 
Last edited:
Top