Persoonlijke hygiëne

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Inhoudsopgave
  1. Technologisch apparaat
Trefwoorden
  1. Oriëntatie
  2. Persoonlijke hygiëne
  3. Veiligheid thuis
Weet je?

's Nachts opstaan om naar de wc te gaan kan stresserend zijn.


Als u een persoon met dementie bent, kan 's nachts opstaan om naar het toilet te gaan erg stressvol zijn! Ook het nemen van een bad of uzelf wassen, kan een uitdaging zijn.

Hier vindt u enkele voorbeelden die u thuis kunnen helpen om u beter te oriënteren en u veiliger te voelen.

Toiletbrilverlichting
1663254203640.png

Wat is het idee van dit gadget?

Dit handige gadget is een bewegingsgestuurd toilet-nachtlampje. Het verlicht niet alleen het toilet, maar verlicht de hele badkamer zwak. Zodoende is deze gemakkelijk te vinden en 's nachts te gebruiken.Snoezelbuis

1663254229740.png

Wat is het idee van dit gadget?

De Snoezelbuis biedt een scala aan zintuiglijke stimulatie die kan worden aangepast aan de behoeften van mensen met dementie om het bewustzijn te verhogen. Deze speciale snoezelbuis kan een aangename ervaring bieden en kan van baden en persoonlijke hygiëne een ontspannend moment maken . Het is een ervaring die gericht is op de sensorimotorische vaardigheden van mensen met dementie, en het zorgt voor een multisensoriële stimulatie.

Aanbeveling

Een ontwerp als dit is onschadelijk in gebruik. Mensen met dementie kunnen zich prettig en veilig voelen.


En jij, hoe verbeter je de persoonlijke hygiëne?

Bespreek het met de leden van je gemeenschap

Meer Weten
Weet je?

's Nachts opstaan om naar de wc te gaan kan erg stressvol zijn.

Ouderen of mensen met dementie kunnen meer hulp nodig hebben bij lichaamsverzorging, wassen en aankleden. Het vermogen om dagelijkse hygiëneactiviteiten uit te voeren wordt beperkt door geheugenproblemen, temporele desoriëntatie, moeilijkheden bij het plannen en organiseren van complexe activiteiten, het verlies van praktische vaardigheden en het vermogen om beslissingen te nemen.

Ongeacht de voortgang van de ziekte, is het noodzakelijk om goed te letten op de behoefte aan privacy. Aanwezig blijven terwijl ze zich wassen, hetzij voor observatie, hetzij om hen te helpen, kan stressvol en beschamend zijn. Als ze nog steeds in staat zijn om zelfstandig een bad of douche te nemen, kan het een nuttig zijn om de badkamersleutel te verwijderen, zodat in nood de persoon toch bereikbaar is.

Het is belangrijk de gewoonten van de persoon te respecteren: sommigen verkiezen het bad om zich te wassen, anderen de douche.

Gezien het aantal moeilijkheden die lichaamsverzorging met zich kan meebrengen, is het belangrijk om er een aangenaam moment van te maken, in de eerste plaats door de omgeving aan te passen, comfortabele en warme kamers te creëren, geen dwangmaatregelen te gebruiken of ze op een kinderlijke manier te behandelen. Mensen met dementie waarderen zoals anderen nog steeds een lekker geurtje, een praatje, goede muziek …

Veiligheid
Het is goed om op verschillende plaatsen in de badkamer handgrepen te bevestigen, zodat oudere mensen zich gemakkelijk kunnen bewegen en in en uit het bad kunnen stappen. Het kan handig zijn om een zitje en een douche-apparaat in het bad te hebben, of gewoon een stoel in de douche te zetten. Het is een goed idee om spullen die het risico op vallen verhogen, uit de badkamer te verwijderen.

Dressing
Elke dag aan- en uitkleden kan een uitdaging zijn voor iemand met dementie: ze weten misschien niet meer hoe ze hun kleren moeten aantrekken en in welke volgorde. Ze hebben moeite met het kiezen van kleding volgens het seizoen en de weersomstandigheden of beseffen niet dat ze zich moeten omkleden.
Daarom is het nuttig om de kledingkeuze te vereenvoudigen, knopen te vermijden (geef de voorkeur aan sluitingen met ritsen of klittenband), geen kleding te tonen die niet geschikt is voor het seizoen of de context, en in het algemeen de voorkeur te geven aan praktische, comfortabele en voldoende ruime kleding, rekening houdend met voorkeuren en gewoontes

Incontinentie
Iemand met dementie kan op een bepaald moment urine-incontinent worden. Soms komt fecale incontinentie voor. Meestal in een later stadium van de ziekte.
Indien de oorzaak niet te genezen is, is het belangrijk om urine-accidentjes te voorkomen door de oorzaken ervan te herkennen en enkele goede regels te hanteren, zoals het vermijden van vochtinname vlak voor het slapen gaan, de oriëntatie naar het toilet vergemakkelijken, en het dragen van kleding die gemakkelijk uit te trekken is.
Als het probleem van incontinentie ernstiger wordt, kan het gebruik van incontinentiemateriaal worden overwogen.

Verwijzingen

https://demenze.regione.veneto.it/come-assistere/igiene-cura-e-sicurezza-della-casa

https://www.alzheimer-schweiz.ch/fi...ukte/163-24I_2020_Curare_igiene_personale.pdf

http://www.alzheimer.it/igiene.html

http://www.alzheimer.it/incont.html#:~:text=L'incontinenza%20pu%C3%B2%20essere%20causa,abbia%20indumenti%20puliti%20da%20indossare

 
Top