planning en dagelijks leven

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Spellen
  2. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Dagelijks leven
Wist je dat?

Senioren houden van routine!


1661928727727.png
Als u een persoon bent die met dementie leeft, kunnen routines troost en ondersteuning bieden, waardoor u onafhankelijkheid en een gevoel van tijd kunt behouden.
Routines kunnen u betrekken bij vertrouwde activiteiten. Dit kan angst en frustratie verminderen en een gevoel van veiligheid, kalmte en controle over de omgeving geven.
Bezig zijn met activiteiten helpt de cognitieve functie te behouden en lichamelijk en geestelijk actief te blijven. Bovendien kunnen dagelijkse activiteiten en routines u iets geven om u op te concentreren, waardoor uw gevoel van productiviteit en zingeving toenemen.

Hoe kies je activiteiten? Bespreek het met de leden van je gemeenschap.

Soms willen we nieuwe activiteiten organiseren of dagelijkse gewoonten veranderen omdat we denken dat mensen met dementie zich zullen vervelen. In plaats daarvan verbeteren en versterken routines de onafhankelijkheid en het gevoel van tijd.

Omdat routines worden opgeslagen in het langetermijngeheugen en dementie meestal eerst het kortetermijngeheugen beïnvloedt, blijven routines vaak toegankelijk. Dagelijkse routines helpen mensen met dementie om te gaan met kortetermijngeheugenverlies door hen te betrekken bij vertrouwde[1] activiteiten. Ze kunnen het gevoel van angst en frustratie verminderen dat voortkomt uit onbekende en veranderende omgevingen. Routines maken mensen vrij om gewoon dingen te doen zonder constant na te denken over hoe ze het moeten doen!

Een gestructureerde routine helpt mensen met dementie om de dag door te komen met een groter gevoel van veiligheid, kalmte en gevoel van controle over de omgeving. Dit kan nuttig zijn voor zowel mantelzorgers als mensen met dementie. Mantelzorgers zullen zich minder zorgen maken over activiteiten die ze moeten plannen. Aan de andere kant zullen mensen met dementie een verbetering van de stemming bereiken en een afname van angst en agitatie door gestructureerde en repetitieve activiteiten.

Betrokken zijn bij activiteiten helpt de cognitieve functie te behouden en fysiek en mentaal actief te blijven. Bovendien kunnen dagelijkse activiteiten en routines mensen met dementie iets geven om zich op te concentreren, waardoor hun gevoel van productiviteit en bruikbaarheid toeneemt.

Om leuke activiteiten te plannen, kan een observatie van het gedrag van mensen met dementie nuttig zijn. Welke momenten van de dag zijn stressvoller? Op welke momenten van de dag zijn ze meer geagiteerd? En welke zijn prettiger op basis van hun non-verbale expressie en gedrag? Maak hier aantekeningen van, volg de onderstaande grafiek.
1661928958343.png
Het kan duidelijk worden hoe je de dag moet organiseren door een aantal aspecten te veranderen en de dag te plannen met de focus op aangename momenten. Vaak komen uitdagende gedragingen (verwarring, agressie, ongeduld, etc.) met een reden voor, en soms is de reden dat mensen met dementie niet in staat zijn om te vragen wat ze willen of uit te drukken wat ze nodig hebben..

Een paar tips[1]:
  • Houd rekening met wat ze leuk vinden, hun interesses en vaardigheden
  • Spontane activiteiten van dagelijkse huishoudelijke taken zijn belangrijk om onafhankelijkheid en een gevoel van iets bereiken te behouden: dus laat ze je helpen afwassen, de tafel dekken voor de maaltijd, de was vouwen, enz.
  • Kies het juiste moment van de dag en hou rekening met rusttijd en pauzes
  • Blijf flexibel en creatief (vaardigheden zullen veranderen naarmate de ziekte vordert, dus het succes van een activiteit kan van dag tot dag verschillen)
  • Onthoud tot slot dat minder soms meer is!
[1] https://www.alz.org/help-support/caregiving/daily-care/daily-care-plan[1] https://www.whereyoulivematters.org/importance-of-routines-for-dementia/
 
Top