Προσωπική υγιεινή

nicholas

Administrator
Staff member
Οργανισμός
Emphasys Centre
Περιεχόμενο
  1. Τεχνολογική Συσκευή
Λέξεις κλειδιά
  1. Προσωπική υγιεινή
  2. Ασφάλεια στο σπίτι
Γνωρίζεις ότι..

Το να σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό
Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, το να σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό! Επίσης, το να κάνετε μπάνιο και να φροντίζετε την προσωπική σας υγιεινή μπορεί να είναι δύσκολο.

Το οικιακό περιβάλλον που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς προσφέρει προηγμένα καταλύματα που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλύτερα προσανατολισμένοι και ασφαλείς.

Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά παραδείγματα.

Εφαρμογές

1) Φωτιστικό καθίσματος τουαλέτας


1667293914283.png

Ποια είναι η ιδέα αυτού του gadget;

Εάν είστε άτομο που ζει με άνοια, αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο gadget. Είναι ένα νυχτερινό φως τουαλέτας που ενεργοποιείται με κίνηση. Δεν φωτίζει μόνο το μπολ, καθώς φωτίζει αμυδρά ολόκληρο το μπάνιο. Είναι εύκολο να βρεθεί και να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2) Σωλήνας Snoezelen

1667293921563.png

Ποια είναι η ιδέα αυτού του gadget;

Ο σωλήνας Snoezelen παρέχει μια σειρά από αισθητηριακή διέγερση που μπορεί να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες σας προκειμένου να αυξηθεί η επίγνωση. Αυτός ο ειδικός σωλήνας και τα περιβάλλοντα Snoelezen θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία και να μετατρέψουν το μπάνιο και τη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής σε στιγμές χαλάρωσης. Είναι επίσης μια εμπειρία που επικεντρώνεται στις υπολειπόμενες αισθητικοκινητικές ικανότητες των ατόμων με άνοια και παρέχει μια πολυαισθητηριακή διέγερση.

Σύσταση

Ένα σχέδιο σαν αυτό είναι ακίνδυνο στη χρήση. Τα άτομα με άνοια μπορούν να αισθάνονται άνετα και ασφαλή.


1650619001029.png
Εσείς, πώς βελτιώνετε το περιβάλλον του σπιτιού;

Συζητήστε το με τα μέλη της κοινότητας

Γνωρίζεις ότι..

Το να σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό
Οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα που ζουν με άνοια μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια στη φροντίδα του σώματος, στο πλύσιμο και στο ντύσιμο. Η ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων υγιεινής περιορίζεται από προβλήματα μνήμης, χρονικό αποπροσανατολισμό, δυσκολίες στον προγραμματισμό και την οργάνωση πολύπλοκων δραστηριοτήτων, την απώλεια πρακτικών δεξιοτήτων και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της νόσου, είναι απαραίτητο να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ανάγκη του ατόμου για ιδιωτικότητα. Το να μένετε παρόντες ενώ πλένονται, είτε για απλή παρακολούθηση είτε για να τους βοηθήσετε, θα μπορούσε να είναι αγχωτικό και ενοχλητικό. Εάν εξακολουθούν να μπορούν να κάνουν μπάνιο ή ντους μόνοι τους, εξακολουθεί να είναι χρήσιμο προληπτικό μέτρο να αφαιρέσετε το κλειδί του μπάνιου.

Είναι επίσης σημαντικό να σεβόμαστε τις συνήθειες του ατόμου: άλλοι προτιμούν την μπανιέρα για το πλύσιμο, άλλοι το ντους.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των δυσκολιών που μπορεί να δημιουργήσουν οι δραστηριότητες περιποίησης σώματος, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα ευχάριστη, πρώτα απ' όλα φτιάχνοντας το περιβάλλον, δημιουργώντας άνετα και ζεστά δωμάτια, πιέζοντας το άτομο όσο το δυνατόν λιγότερο, αποφεύγοντας να τους συμπεριφέρεστε σαν ένα παιδί ή επιπλήττοντάς τους. Τα άτομα που ζουν με άνοια είναι συχνά ακόμα σε θέση να εκτιμήσουν μια καλή μυρωδιά, μια ομιλία ή μια καλή μουσική...

Συγκεκριμένες δραστηριότητες

Για τους άνδρες, το ξύρισμα μπορεί να είναι μια ευαίσθητη στιγμή. Για να μην είστε πολύ ενοχλητικοί, αλλά ταυτόχρονα να αποφύγετε κοψίματα και κινδύνους για την υγεία, μπορεί να συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού ξυραφιού. Η ενθάρρυνση του να ξυριστεί διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του για τη φροντίδα του εαυτού του και διατηρεί τη διάθεσή του ψηλά.

Το ίδιο ισχύει και για το λούσιμο και το κούρεμα. Ωστόσο, καλό είναι να διατηρήσετε ένα στυλ σύντομης κοπής για πρακτικούς λόγους. Μερικές φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε έναν κομμωτή στο σπίτι.

Ασφάλεια

Καλό είναι να στερεώνετε χερούλια για να τα κρατάτε σε διάφορα σημεία του μπάνιου, ώστε οι ηλικιωμένοι να μετακινούνται εύκολα και να μπαίνουν και να βγαίνουν στη μπανιέρα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ένα κάθισμα και μια συσκευή ντους στην μπανιέρα ή απλά να τοποθετήσετε μια καρέκλα στο ντους. Καλό είναι να αφαιρέσετε όλα τα περιττά αντικείμενα από το μπάνιο και να αποφύγετε τα χαλιά που μπορεί να εγκυμονούν κίνδυνο παραπάτησης.

Ντύσιμο

Το ντύσιμο και το γδύσιμο κάθε μέρα μπορεί να είναι δύσκολο για ένα άτομο που ζει με άνοια: μπορεί να μην ξέρει πλέον πώς να φορέσει τα ρούχα του και με ποια σειρά. Δυσκολεύονται να επιλέξουν ρούχα ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες ή δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη να αλλάξουν.

Είναι λοιπόν χρήσιμο να απλοποιήσετε την επιλογή των ρούχων, να αποφύγετε τα κουμπιά (ρούχα με φερμουάρ ή velcro), να αποφύγετε να εμφανίζετε ρούχα που δεν είναι κατάλληλα για την εποχή ή το περιβάλλον και γενικά να προτιμάτε τα πρακτικά, άνετα και αρκετά μεγάλα ρούχα.

Ακράτεια

Ένα άτομο που ζει με άνοια μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει ακράτεια ούρων. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια κοπράνων, αλλά τείνει να είναι πιο συχνή στα τελευταία στάδια της νόσου.

Σε περιπτώσεις όπου η αιτία δεν είναι ιάσιμη, είναι σημαντικό να αποτρέψετε τα επεισόδια αναγνωρίζοντας τις αιτίες τους και τηρώντας ορισμένους καλούς κανόνες, όπως η αποφυγή λήψης υγρών πριν πάτε για ύπνο, η διευκόλυνση της ούρησης και ο προσανατολισμός στο μπάνιο με ειδικά βοηθήματα και η εύκολη χρήση ρούχων.

Εάν το πρόβλημα της ακράτειας γίνει πιο σοβαρό, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο χρήσης πάνας.

Αναφορές
https://demenze.regione.veneto.it/come-assistere/igiene-cura-e-sicurezza-della-casa
https://www.alzheimer-schweiz.ch/fi...ukte/163-24I_2020_Curare_igiene_personale.pdf
http://www.alzheimer.it/igiene.html
http://www.alzheimer.it/incont.html#:~:text=L'incontinenza%20pu%C3%B2%20essere%20causa,abbia%20indumenti%20puliti%20da%20indossare.
 
Top