Ruimtelijke Oriëntatie

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
 1. Technologisch apparaat
Trefwoorden
 1. Oriëntatie
 2. Veiligheid thuis
Weet je?

Technologische apparaten met GPS kunnen de oriëntatie verbeteren!

Als u een persoon bent die met dementie leeft, kunnen technologische apparaten met GPS uw oriëntatievaardigheden verbeteren en het verloren lopen voorkomen.

Wat is de essentie van deze nieuwe technologieën?

GPS-apparaten worden momenteel geïmplementeerd om gebruikers te ondersteunen bij activiteiten van het dagelijks leven, zowel binnen als buiten en zijn van toepassing op mensen met cognitieve stoornissen.
Een voorbeeld zijn de GPS-alarmen die gebruikers kunnen ondersteunen bij activiteiten.

Apps
1. 1663255147194.png1663255165139.pngGeofence GPS horloge of hanger met SOS optie. Geofence slaat op het virueel afbakenen van een gebied. Door de GPS functie wordt een signaal naar een monitorsbureau gestuurt als u de de geofence-afbakening overschreden hebt. Personen die hiervoor toestemming kregen, kunnen ook altijd zien waar de persoon met de spotter zich bevindt. Tevens kan GPS Watch zeer goed functioneren als een senior alarmhorloge. Op deze manier kunt u in geval van nood een SOS-bericht naar uw familieleden sturen door op de SOS-knop te drukken. Het seniorenhorloge is ook uitgerust met een oproepfunctie waardoor er verbaal contact mogelijk is.


2. 1663255206487.pngDementie tracking armbanden zijn hulpmiddelen die gemaakt zijn om voorwerpen of personen te lokaliseren. De persoon draagt de senior GPS-armband en vervolgens kunnen de live GPS-trackinggegevens die van die senior GPS-armband worden verzonden, 24/7 worden bekeken door familieleden of zorgverleners die daartoe toestemming toe hebben.

Aanbeveling
Tegenwoordig worden er veel innovatieve oplossingen ontwikkeld. De producenten van GPS-technologieën voor mensen met dementie en hun mantelzorgers willen bewijzen dat nieuwe technologieën klinisch effectief zijn en een economische waarde hebben.
Deze apparaten zijn bedoeld om de kwaliteit van leven, zelfstandigheid te bevorderen. Een GPS-horloge of armband kan een goede oplossing zijn om de persoon met dementie nog zelfstandig zaken in de buurt te laten doen. Het kan zorgverleners helpen stress te verlichten.

En jij, Gebruik jij een hulpmiddel om je oriëntatie te verbeteren?


"Ik zou graag meer bewegingsvrijheid dan dat ik nu heb.!"

“het gaat niet zozeer om dwalen als wel om het verkennen van de wereld”

Het is gebruikelijk dat een persoon met dementie op stap gaat. Zes op de tien mensen met dementie zullen minstens één keer ronddwalen (3).

De term "dwalen" verwijst naar herhaaldelijk en frequent verdwalen zonder begeleiding (2). Voorbeelden van "dwalen" zijn: weglopen, overmatig lopen, ijsberen of schijnbaar doelloos heen en weer lopen, proberen buiten te komen, weglopen, op zoek gaan naar anderen en niet kunnen zitten (1).

Het heeft geen duidelijke etiologie, maar het kan verband houden met verveling, ontmoediging, desoriëntatie, geheugenproblemen enz. Het is erg belangrijk om de verborgen reden in iemands beweging te begrijpen, omdat het hen in staat stelt verder te gaan dan de symptomen en diepere inzichten te vinden (5).

Hoe dit te voorkomen?

Om dit gedrag te voorkomen kunt u de volgende acties ondernemen

 • Stel gestructureerde en zinvolle activiteiten voor gedurende de dag
 • Plan dingen om te doen op het moment van de dag dat de persoon het meest waarschijnlijk gaat dwalen (activiteiten en beweging kunnen angst, agitatie en rusteloosheid helpen verminderen)
 • Ervoor zorgen dat aan alle basisbehoeften wordt voldaan, inclusief toiletgang, voeding en hydratatie.
 • De persoon betrekken bij dagelijkse activiteiten zoals de was opvouwen of het eten klaarmaken
 • De persoon geruststellen als hij of zij zich verloren, verlaten of gedesoriënteerd voelt.
 • Vermijd drukke plaatsen die verwarrend zijn en desoriëntatie kunnen veroorzaken, zoals winkelcentra.

Wat te doen wanneer dit gebeurt?

Wanneer er sprake is van dwalen, onderneem dan enkele acties:


 • Begin onmiddellijk met zoeken en houd daarbij in gedachten welke de dominante hand van de persoon is (dwaalpatronen volgen over het algemeen de richting van de dominante hand).
 • Begin met zoeken in de omgeving.
 • Controleer lokale landschappen, zoals vijvers, bomen of hekken; veel individuen worden in struiken gevonden.
 • Zoek in gebieden waar de persoon in het verleden is geweest.
 • Als de persoon niet binnen 15 minuten wordt gevonden, bel dan de autoriteiten om aangifte van vermissing te doen. Vertel hen dat de persoon dementie heeft.
Welke voorzorgen kan men nemen?
We kunnen de contactgegevens van de naaste familieleden in hun tas of jas naaien. Daarnaast kan een grote bijdrage worden geleverd door de gemeenschap waar mensen met dementie wonen: wanneer de persoon zich op gebruikelijke paden begeeft, kan het nuttig zijn om winkeliers en kennissen te informeren door hen instructies te geven over de aanbevolen acties voor het geval de persoon in moeilijkheden komt.

Naast deze voorzorgsmaatregelen zijn er technologische hulpmiddelen die zorgverleners kunnen helpen.

Er zijn verschillende soorten instrumenten; de meest voorkomende zijn de GPS-apparaten (39,76%) en alarmen en sensoren (16,7%).

Systemen voor realtime bewegingscontrole, zoals het Vigil Dementia System, identificeren de onmiddellijke locatie van een persoon en stellen het personeel in staat om in te grijpen als de persoon, of mensen in zijn omgeving, gevaar lopen (5).

Er zijn ook draagbare apparaten (horloge, polsband, schoenzolen, koord, riem) die gebruik maken van mobiele plaatsbepalingsapparatuur. Deze technologieën bieden de mogelijkheid om risico's te beperken en tegelijkertijd een persoon met dementie fysiek actief te laten zijn (2). De Android-toepassing iWander bijvoorbeeld biedt zorgverleners toezicht op afstand door een op GPS gebaseerde dienst te gebruiken om dwalen te detecteren (5).

Deze technologieën kunnen de tijd dat een persoon met dementie in zijn eigen samenleving kan leven verlengen en hun welzijn en dat van de verzorgers verbeteren.
 
Last edited:
Top