Sociaal- emotionele vaardigheden

Johan De Schepper

Referentiepersoon dementie
Staff member
Organisatie
A.S.L. TO3
Inhoudsopgave
  1. Spellen
  2. Vrije tijd
Trefwoorden
  1. Sociale en emotionele vaardigheden
Emotie en cognitie zijn geen twee gescheiden dingen!
Sociaal-emotionele vaardigheden verwijzen naar het vermogen om emoties te herkennen en te begrijpen wat de andere persoon denkt, wat zijn/haar intenties zijn en wat hij/zij voelt. Sociale en emotionele vaardigheden worden meestal bewaard bij gezond ouder worden en bij dementie. Zo worden ze een belangrijk kanaal dat kan worden gebruikt om herinneringen op te roepen en het welzijn te verbeteren.

En jij, hoe train je sociaal-emotionele vaardigheden?

Bespreek het met de leden van je gemeenschap.

De emotionele en cognitieve vaardigheden worden niet op dezelfde manier beïnvloed door dementie. Cognitie houdt zich bezig met frontale kwabben, terwijl emoties te maken hebben met het limbisch systeem. De relatie met deze twee aspecten bepaalt hoe mensen zich gedragen en relaties onderhouden.

Mensen met dementie kunnen soms moeite hebben om emoties op een context-geschikte manier te herkennen of te beheersen (dit is vooral typerend voor sommige vormen van frontotemporale dementie); dit kan leiden tot het ervaren van angst of het vertonen van agressief gedrag zonder een echte bedreiging. Mensen met dementie begrijpen misschien niet waarover wordt gesproken, maar ze kunnen wel aanvoelen of het gevoel vriendelijk of hard is. Sociale en emotionele vaardigheden worden een voorkeurskanaal voor communicatie met mensen met dementie, die kunnen worden gebruikt om herinneringen op te roepen of de verslechtering van cognitieve vaardigheden te vertragen. Daarnaast kan het emotionele kanaal gestimuleerd worden om het welzijn van de persoon te verbeteren, zoals door een lekkere geur of het luisteren naar muziek die prettige herinneringen oproept. Het wordt aanbevolen om de zorg bij mensen met dementie vooral te richten op het stimuleren van de emotionele functie (zoals sympathie en empathie), in plaats van alleen op het stimuleren van de cognitieve functie.
Apps


1661932013884.png
In deze app kun je je vermogen om emoties te identificeren trainen en kun je ermee oefenen door het juiste gedrag te kiezen dat je zou kunnen nemen als je in de beschreven situatie zat. (Android)

Tafelspelletjes

1661932090348.png
Smiley Spelletjes: het doel van dit eenvoudige en leuke spel is om smileys te vinden die dezelfde emotie uitdrukken. Je kunt ook oefenen met het hardop benoemen van de emotie en het associëren met situaties waarin je het hebt ervaren.

1661932127109.png
Dixit: er zijn kaarten met foto's en verhalen; het doel is om de spelers te laten raden welk thema is gekozen om de kaart te beschrijven. Dit spel kan worden aangepast om de vaardigheden van emotionele herkenning te trainen en de intentie van de anderen te begrijpen, waarbij als een nieuwe regel wordt geplaatst om een thema te kiezen dat verband houdt met gevoelens en emoties.Aanbeveling

Niemand weet beter dan jij welke tijd en welk spelniveau perfect voor je zijn, dus stop als je je te moe voelt of er geen plezier meer aan beleeft! Het moet een moment van plezier zijn, waar je werkt aan je sociaal-emotionele vaardigheden terwijl je je goed en comfortabel voelt.
 
Top