Свободно време

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. игри
Ключови думи
  1. Физическа дейност
  2. Социална дейност
  3. Вскидневенвие
  4. памет
  5. внимание
  6. Изпълнителни функции
  7. Перцептивно-моторни функции
  8. език
  9. Социални и емоционални умения
Знаете ли?
Посвещаването на един час на ден на хобита е защитен фактор срещу деменция!1668088553509.png


Занимаването с хобита и дейности, които най-много харесваме в свободното време, може да бъде от голямо значение за нашето благосъстояние. Може да подобри качеството ви на живот!

За да планирате по-добре дейностите си в свободното време, трябва да имате предвид личните интереси и нужди. Те присъстват в настоящите и минали ежедневни рутини. Разходки, игра на карти, пеене, танци, прекарване на време с приятели и семейство, участие в дейности като грижа за роднини или домашни любимци са някои примери за дейности, които могат да върнат чувството за удоволствие.

1668088601567.png
Знаете ли?
Посвещаването на един час на ден на хобита е защитен фактор за деменция!

Занимаването с хобита и дейности, които най-много харесваме в свободното си време, може да бъде от голямо значение за нашето благосъстояние. Прекарването на час или повече на ден за хобита е защитен фактор срещу появата на деменция. Освен това подобрява качеството на живот на тези, които живеят с деменция.

За да планирате по-добре своите развлекателни дейности, трябва да вземете предвид личните си интереси и нужди, част от вашето настоящо и минало ежедневие.

Освен това дейностите трябва да бъдат смислени и подходящи за хората, живеещи с деменция. Предлагането на дейности, съобразени с уменията и интересите на хората с деменция, води до значително увеличаване на положителните емоции и по-голям контрол на поведенческите разстройства, предизвикани от скука.

Ходенето, игра на карти, прекарването на време с приятели и семейството, участието в дейности, насочени към грижата или помощта на роднини или вашия домашен любимец, са само някои примери за дейности, които могат да върнат чувството за удоволствие, самочувствие и независимост. Особено внимание трябва да се обърне на музикалните дейности като пеене, танци и свирене. Те могат да бъдат източник на потенциални двигателни, когнитивни, емоционални и социални ползи. Те могат да доведат до положителни ефекти върху настроението и когнитивните способности в задачите за внимание и памет.1668088630325.png


Референции

Брада, Р. Л., Knauss, J., и Moyer, D. 2009. „Управление на уврежданията и наслаждаване на живота: Как възстановяваме деменцията чрез лични разкази.“ Журнал за изследвания на стареенето 23: 227—35.

Hughes TF, Chang C-CH, Vander Bilt J, Ganguli M. Engagement in Reading and Hobbies and Risk of Incident Dementia: Проектът за филми. American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias ® (American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias®). Август 2010: 432—438.

Tak SH, Kedia S, Tongumpun TM, Hong SH. Ангажиране на дейността: Перспективи от медицински сестри, живеещи в дома с деменция. EDUC Gerontol. 2015;41(3):182—192.

Ятчак Дж. Силата на ритуала и хобитата: Практикуването на любими забавления може да помогне на хората с деменция. Списание на Американското общество и стареенето.2011 г.; 35(3):71—7.

Kolanowski AM, Buettner L, Costa J, PlT, Litaker MS. Завладяване на интереси: Терапевтични възстановителни дейности за хора с деменция. 2001 Г.; 35

Kolanowski AM, Litaker M, Buettner L. Ефикасност на теоретичните дейности за поведенчески симптоми на деменция. Изследване на сестрите. 2005 Г.; 54(4):219—228.

Kolanowski AM, Litaker MS, Baumann MA. Теоретична интервенция за поведение на деменция: анализ в рамките на човек във времето. Приложни медицински изследвания. 2002 Г.; 15(2):87—96.

Särkämö T
. Музика за застаряващия мозък: Когнитивни, емоционални, социални и невронни ползи от музикалните развлекателни дейности при инсулт и деменция. Това е деменция. 2018;17(6):670—685.
 
Last edited:
Top