Време за обяд

compassion.alz

Administrator
Staff member
Организация
A.S.L.TO3
Съдържание
  1. игри
Ключови думи
  1. Социални и емоционални умения
Знаеш ли?
Храненето включва социални измерения, които са от съществено значение за благосъстоянието и качеството на живот!


1668168377931.png

Източник: https://www.alzheimer-riese.it/cont...pinioni/5632-la-demenza-e-la-tavola-da-pranzo
„Човекът е това, което яде“: който е казал това, Фойербах е искал да подчертае значението на храненето за човека. Храната е горивото, което позволява на физиологичната ни система да се активира и функционира правилно.

Храненето също има емоционална, социална и културна стойност. На фестивалите се храним заедно: храненето има смисъл на споделяне и празничност. Създава усещане за дом и семейство. Загубата на интерес към храната и независимостта при приготвянето на храната означава загуба на част от това удоволствие. Ако сте човек с деменция, включете се в рутинни практики, които включват приготвяне на храна. „Вкусете“ отново тези моменти!
Знаеш ли?
Храненето включва социални измерения, които са от съществено значение за благосъстоянието и качеството на живот!


Фойербах казва, че „човекът е това, което яде.“ С този цитат той подчертава колко важно може да бъде храненето за човека. Храната може да се счита за гориво, което позволява на физиологичната ни система да се активира и функционира правилно. Тя обаче има не само чисто биологична стойност, но и емоционална, социална и културна стойност.

Храната е свързана с положителни и отрицателни емоции, с моменти на споделяне и приятелство, с чувство за дом и семейство, както и с празниците. Загубата на независимост при приготвянето на храна означава загуба на качество на живот.

Включването на хора, живеещи с деменция, в приготвянето на храна може да бъде от съществено значение за осигуряване на чувство за контрол и рутина. Приготвянето на храна може да бъде време за споделяне и ежедневна ангажираност. Бележи времето, прекарано през деня (с ползи от гледна точка на времевата ориентация) и създава усещане за полезност и участие.

Деменцията засяга няколко аспекта, свързани с храненето, като дъвчене и преглъщане, променено възприятие на миризми и вкусове, неспособност да се разпознае храната и да се разграничат от предметите, трудности при поддържането на вниманието и изпълнението на по-сложни задачи като готвене.

Тези трудности често създават нежелана реакция, която може да доведе до отношение на отхвърляне, апатия, безразличие, отхвърляне на храна и напитки, което води до загуба на тегло, недохранване и дехидратация, тревожност по време на обяд, със стресови последици за семейството.

За да помогнем на хората, живеещи с деменция, можем:

- Да предложим да се храним с ръце, за да се справим с проблеми, свързани с правилното използване на прибори за хранене

- Да избягваме пластмасови чаши или прибори, които обикновено се използват за деца

- Да намалим приборите за хранене и оставим само необходимите

- Да използвате прибори за хранене, пригодени за хора с увреждания и за възрастни, за да могат да ги държат в ръката си

1668168492247.png

- Да улесним разпознаването на храни, като се използват форми за възпроизвеждане на формата на храните

- Да избягваме да налагате твърде рестриктивни диети, ако медицинските състояния позволяват това

- Да се уверим, че има цветен контраст между храната и съдовете, за да се улесни виждането на храната (например можем да използваме синьо ястие, за да подчертаем цвета на храната)

- Да предложим храни и напитки, като се вземат предвид личните навици и предпочитания и контролират температурата им

- Да предлагаме определена храна/напитка в даден момент

- Докато ги храните, позволете на човека да се облегне на ръката ви, за да може да има по-голям контрол върху времето.

- Ако е възможно, извадете плота от инвалидната количка, за да позволите на човека да седне на масата като всички останали на същото разстояние от масата и на същата височина

- Ако е възможно, позволете на лицето, живеещо с деменция, да използва същия стол като всички останали.

- Поставете пластмасова покривка под стола, която може да се използва за по-късно събиране на храна, изпусната на пода

- По време на обяд или вечеря, включете лицето в разговорите, като използвате, когато е необходимо, конкретни въпроси по темата

- Не прекалявайте с прекомерни външни стимули като радио, телевизия, шум, движение и т.н., които могат да причинят стрес или дезориентация.

- Сервирайте всяко хранене на едно и също място по едно и също време и го правете в тиха и добре осветена среда.

- Като грижещ се по време на хранене, можете да стимулирате човека да яде/пие самостоятелно, без да го принуждавате.
1668168566234.png
Не забравяйте най-важното нещо: всички се храним по-добре в компания. Седнете да се храните с тях!


1668168629596.png
А вие как можете да направите времето за хранене по-приятна и забавно?

Обсъдете го с членовете на общността


Референции

Chan, C. S., Slaughter, S. E., Jones, C. A., & Wagg, A. S. (2015).Голямата независимост в дейностите на ежедневния живот е свързана с по-високо качество на живот, свързано със здравето, при живеещите в домове за хора с деменция. Здравеопазване (Базел, Швейцария), 3503—518.

Беломи, Кели. „Успешно хранене за хора с деменция в старчески домове“ (2014). https://doi.org/10.17615/8vtt-fz72

Liu, W., Cheon, J., & Thomas, S. A. (2013). Интервенции по време на хранене при по-възрастни хора с деменция: Систематичен преглед. Международен журнал за медицински изследвания, 51,14—27.

Whear, R., Abbott, R., Thompson-Coon, J., Bethel, A., Rogers, M., Hemsley, A.. Щайн, К. (2014). Ефективност на интервенциите по време на хранене върху поведенческите симптоми на хора с деменция, живеещи в домове за грижи: Систематичен преглед. Вестник на Американската асоциация на медицинските директори, 15(3), 185—193.
 
Top